Ana-Maria Luciu a inițiat o minibibliotecă în fața casei sale din satul Rubla, județul Buzău, pentru copiii săraci din sat, care nu își permit să cumpere cărți. Fetița trece în clasa a VI-a, iar copiii din sat care nu au cărți vin și împrumută un roman sau o enciclopedie din biblioteca ei.

La început, eleva în vârstă de 12 ani a agățat pe gard, la stradă, două lădițe cu cărți, alături de mesajul „Dăruiți sau poftiți”, ulterior a amenajat o mică bibliotecă. La o lună de când a pus în practică ideea, Ana este fericită pentru că proiectul ei s-a bucurat de succes:

„Copiii îmi spun că sunt fascinați de lumea descoperită în cărți”, mărturisește fata.

În fiecare după-amiază și aproape toată ziua în weekend, Ana deschide această minibibliotecă din fața casei pentru copiii din sat. Elevă a Școlii Gimnaziale nr.1 din Râmnicu Sărat, Ana-Maria Luciu locuiește în satul Rubla, comuna Valea Râmnicului, județul Buzău și face naveta în timpul școlii, după cum precizează cei de la sparknews.ro.

De curând, ea a participat cu proiectul dedicat copiilor care nu-și pot achiziționa o carte la concursul „Campionii Planetei”, lansat de Fundația Noi Orizonturi, și a fost unul dintre câștigători.

Ideea de a crea o minibibliotecă i-a venit, pe de o parte, din pasiunea pentru lectură, iar pe de altă parte, pornind de la situația acelor copii care nu au acces la cărți. Când a văzut un coleg de școală că nu avea bani să își cumpere un manual, s-a întristat și s-a gândit că poate face ”un bine”.

„În satul în care locuiesc sunt și copii care nu prea au posibilități. M-am gândit la ei în special, atunci când am decis să amenajez minibiblioteca. Pot împrumuta orice carte doresc, iar cei care vor să facă un bine pot dona”, mărturisește Ana.

„Ea vine din mediul rural, se chinuie cu naveta, dar este un copil ambițios, cu rezultate foarte bune, anul acesta a încheiat cu media 10. Un copil excepțional care provine dintr-o familie modestă, dar iată că, în primul rând, contează dorința ei de studiu”, spune profesoara de română.

Pentru faptul că a decis să împartă cu cei fără posibilități din bucuria lecturii unei cărți, pentru felul în care înțelege să se descurce în această lume, pentru faptul că își depășește permanent condiția în ciuda dificultăților, vestibune.com o declară pe Ana-Maria LuciuEROUL ZILEI.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *