O echipă medicală din Danemarca a sosit zilele trecute în România și va sprijini Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Prima echipă medicală de sprijin sub coordonarea Mecanismului European de Protecţie Civilă şi a Agenţiei Daneze pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (DEMA) va colabora cu personalul medical de la „Matei Balș” în perioada următoare.

Danemarca a trimis trei medici şi șase asistenți specializaţi în Terapie intensivă, însoţiţi de ofițeri din cadrul DEMA. Aceștia vor sta în țara noastră timp de 11 zile, urmând ca după această perioadă să fie înlocuiți de o altă echipă, astfel încât prezenţa specialiştilor din Danemarca va continua timp de trei săptămâni.

Echipa medicală din Danemarca „va lucra în cadrul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, permițând astfel creşterea capacităţii din cadrul secţiei de Terapie intensivă”, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.

Dr. Raed Arafat și echipa medicală daneză     Foto: Facebook

În urmă cu o săptămână, din Republica Moldova a sosit o echipă formată din 22 medici şi asistenţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, dar şi 8 paramedici şi 1 medic SMURD din cadrul IGSU Republica Moldova. Echipa medicală, formată din personal specializat, va sprijini România în acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor pozitivi SARS-CoV-2, internaţi la Secţia Modulară din Leţcani, cea mai mare secție de acest fel din zona Moldovei.

Ministrul Sănătății de la Chișinău, Ala Nemerenco, a declarat că această acțiune este un mod de a manifesta recunoștință României pentru sprijinul acordat în timpul pandemiei, atât prin donația de vaccinuri, echipamente medicale, cât și pentru echipa medicală formată din medici români care a fost într-o misiune în spitalele din Republica Moldova.

Spitalul modular de la Leţcani (Iași) – care a costat peste 13 milioane de euro și a stat închis mai bine de opt luni – a primit primii pacienți cu COVID, însă inițial doar pe cei cu forme medii de COVID, care nu necesită suport mare de oxigen şi pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor, întrucât stocatorul de oxigen nu a putut fi pus în funcțiune la timp.

 

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *