EroulZilei Catalin Denciu

Medicul Cătălin Denciu era de serviciu sâmbătă seara, la Spitalul Județean din Piatra Neamț, în secția ATI dedicată bolnavilor infectați cu Sars CoV-2, când a pornit un incendiu foarte puternic.

În urma acestuia, 10 persoane și-au pierdut viața și alte câtvea au fost rănite. Cătălin Denciu s-a aflat printre acestea din urmă și puțin a lipsit ca viața sa să fie curmată cu acest prilej. A sărit să-și salveze colegele și pacienții conectați la aparate, dar mâinile sale au fost cuprinse de flăcări. A suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului și arsuri de gradul IV la nivelul membrelor. A scăpat cu viață, fiind transportat de urgență la Spitalul Floreasca din București, iar în cursul zilei de duminică la un spital militar din Belgia, unde a fost dus cu un avion Spartan al MApN.

Doar şase din cei 16 pacienţi cu Covid, şi aşa în stare gravă, au scăpat cu viaţă. Aceștia au fost preluați de medicii din Iași. Victimele nu au arsuri pe corp, au declarat medicii care îi tratează.

Doctorul Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, a declarat pentru Recorder:

„În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient.

S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras.

S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți”, a declarat Liviu Ungureanu.

Cătălin Denciu are 48 de ani și este medic anestezist specializat în terapie intensivă. Este fost coleg de facultate și prieten al ministrului Sănătății, care s-a implicat personal în intervenția de după accident. De altfel, Nelu Tătaru a fost alături de Cătălin Denciu în aeronava care l-a transportat din Iași la București.

Pentru altruismul și curajul de care a dat dovadă, punând viața colegilor și a pacienților săi mai presus de a sa, vestibune.com îl declară pe medicul anestezist Ioan Cătălin Denciu drept Eroul Zilei!

 

CITEȘTE ȘI:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *