TIFF transformă Clujul într-un „UNESCO City of Film”: Cluj-Napoca a intrat în rețeaua orașelor creative UNESCO, cu titulatura de City of Film, alături de Cannes (Franța) și Gdynia (Polonia).

Astfel, este primul oraș din România membru al acestei prestigioase structuri internaţionale. Lista celor 49 de orașe care se alătură rețelei Creative Cities a fost publicată pe 8 noiembrie, trei dintre ele primind titulatura de City of Film. Cele 21 de orașe de film UNESCO se întind pe tot globul, din Japonia până în America de Sud, rețeaua încurajând parteneriatele și schimbul de idei. Fiecare oraș al filmului vine cu o moștenire cinematografică unică. În total, rețeaua de orașe creative UNESCO, creată în 2004, cuprinde aproape 300 de oraşe din peste 80 de țări. Rețeaua este concepută pentru a încuraja parteneriate mai mari între UNESCO și orașele creative din întreaga lume.

Clujul primește titulatura de „UNESCO City of Film” în anul în care Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a aniversat 20 de ediții, marcând două decenii în care a contribuit masiv la transformarea orașului într-unul dintre cele mai active din România, din punct de vedere cultural. Unul dintre cele mai importante festivaluri de film din regiune, TIFF a pus Clujul pe harta industriei cinematografice, având ca obiectiv comun cu autoritățile locale, pe termen lung, transformarea sa într-un centru major de producție de film, care să atragă producători români și străini, investiții în economia locală și formarea profesioniștilor la nivel local.

Importantă pentru dezvoltarea acestui proiect este colaborarea din sectorul cultural din oraș și participarea activă a culturii în abordarea dezvoltării urbane, la care activitatea „Centrului Cultural Clujean” a contribuit semnificativ în ultimii cinci ani.

Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

Festivalul Internațional de Film Transilvania a avut onorea de a primi pe covorul roșu câteva dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei europene, printre care Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon și Fanny Ardant.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *