România se află pe lista scurtă a țărilor scutite de viză SUA, alături de Israel, Cipru și Bulgaria. Anunțul a fost făcut de Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, care a declarat marţi că Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver), transmite Reuters.

„Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului. „Suntem foarte, foarte concentraţi pe program”, a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative. De altfel, în luna septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize. Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.

“De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc”, a spus acesta. În luna februarie, Alejandro Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii „şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver”.

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Chiar dacă se află pe lista scurtă a țărilor scutite de viză SUA, România are cea mai mare rată de refuz a vizelor pentru români, depășind încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autoritățile americane pentru ridicarea acestora. Potrivit ultimelor date oficiale, rata de refuz pentru România este în continuare cu mult peste pragul de 3%, în anul fiscal american 2020 aceasta trecând peste 10%, respectiv fiind de 10,14%.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *