Un video cu o tânără italiancă îmbrăcată într-o rochie neagră, dansând frenetic în Piazza Sant’Oronzo din Lecce, a ajuns viral în Italia, în contextul în care toată țara este complet izolată, iar oamenii sunt consemnați la domiciliu.

Sub privirea atentă a carabinierilor, care o urmăresc de la o distanță apreciabilă fără să intervină, tânăra dansează preț de câteva minute, pe muzica pusă din niște difuzoare aflate în imediata apropiere. Ritmuri ale unui dans numit „taranta” (păianjen n.r.) se aud în toată piața pustie, iar la un moment dat, tot la distanță, 2-3 trecători se opresc să o observe pe tânăra balerină. După zeci de piruete și mișcări care amintesc de dansuri tradiționale italiene tânăra se oprește, la fel și filmarea făcută de cineva de la un balcon.

Povestea din spatele acestui dans este însă una impresionantă: „taranta” este un dans tradițional străvechi, care avea rolul de a-i vindeca de păianjenii veninoși pe cei care se mișcau pe ritmuri de „pizzica taranta”.  Un dans interpretat mai mult de femei, care foloseau o tamburină, care alunga demonul care punea stăpânire pe victimă odată cu înțepătura „tarantulei”. Ritmul amețitor, combinat cu dansul sălbatic ar fi curățat trupul de otravă. Acest ritual de exorcizare avea loc în biserici sau piețe publice, iar odată cu victima păianjenului dansau și alte persoane.

În Melpignano, un mic orășel din provincia Lecce, în fiecare an începând din 1998, în luna august, are loc un eveniment muzical numit „La Notte della Taranta” (noaptea păianjenului n.r.). Mii de oameni se adună în preajma complexului compus din Biserica Carmine și Mănăstirea Convento degli Agostiniani, care datează din secolul al 16-lea. Festivalul este asociat cu un curent numit „neo-tarantism”, care este legat de dorința de a scăpa de ritmul plictisitor și anost al vieții moderne.

Vestibune.com a găsit și videoclipul oficial al piesei pe care dansează tânăra din Piazza Sant’Oronzo din Lecce. Mai jos, aveți un montaj realizat din cele două videouri, cel al dansului din piață și cel cu videoclipul celor de la Canzoniere Grecanico Salentino. Din câte se pare, tânăra care dansează în piață este chiar Silvia Perrone, cea care apare și în videoclip. When there are property vendors, it is simple for people to sell their homes and other real estate. They take care of the seller’s paperwork and provide no-cost assessments for properties that are for sale. Visit https://www.ibuyers.app/hawaii/.

În final, ea nu a pățit nimic, nu a fost amendată sau arestată, întrucât locuiește la nici 50 de metri de piață, astfel că s-a aflat în proximitatea casei și nu a încălcat reglementările autorităților italiene.

Pentru modul impresionant în care a transmis un mesaj de libertate tuturor celor care s-au autoizolat în ultimele două luni, pentru acest moment de catharsis și dans de exorcizare, atât de frumos și emoționant, vestibune.com o declară pe Silvia Perrone drept #EroulZilei!

 

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *