Compania farmaceutică Pfizer a anunțat marți că a început faza preliminară a testării în SUA a unui medicament anti-Covid, care se administrează pe cale orală și care ar putea fi prescris pacienților la primele semne de infectare, anunță Reuters.

Reprezentanții companiei au spus că, în testele de laborator, antiviralul a arătat o activitate puternică împotriva Covid. Medicamentul denumit PF-07321332, este un inhibitor de protează care ar împiedica replicarea virusului în celule. Potrivit companiei, inhibitorii de protează au fost eficienți în tratarea altor agenți patogeni virali, precum HIV și virusul hepatitei C. Pfizer crede că această clasă de molecule poate oferi tratamente bine tolerate împotriva COVID-19, deoarece tratamentele comercializate în prezent care funcționează pe aceleași linii nu au raportat probleme de siguranță.

Compania studiază, de asemenea, un candidat antiviral administrat intravenos într-o testare aflată în stadiu incipient la pacienții spitalizați cu COVID-19.

„Împreună, cei doi (candidați administrați pe cale orală și intravenoasă) au potențialul de a crea o paradigmă de tratament care să completeze vaccinarea în cazurile în care boala totuși apare”, a declarat medicul-șef Pfizer Mikael Dolsten.

Pfizer se află în spatele altor două terapii antivirale orale, care se află în stadii intermediare – primul medicament anti-covid fiind dezvoltat de rivala Merck & Co cu Ridgeback Bio și un al doilea de la Roche Holding și Atea Pharmaceuticals, mai scrie Reuters. Singurul medicament aprobat de SUA pentru tratamentul COVID-19, în prezent, este remdesivirul de la Gilead Sciences. De asemenea, FDA (The Food and Drug Administration) a acordat o autorizație de urgență pentru terapiile intravenoase de la Eli Lilly – bamlanivimab singur și în combinație cu etesevimab și o terapie combinată de la Regeneron.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *