Cercetătorii germani de la Spitalul Universitar din Greifswald au anunțat că au descoperit cauza care declanșează formarea de tromboze (cheguri de sânge) la un foarte mic număr de persoane care au fost inoculate cu vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca, informează Deutsche Welle.

Potrivit oamenilor de știință, un tratament specific poate fi folosit de-acum. Cercetările făcute de medicii de la Spitalul Universitar din Greifswald au determinat modul în vaccinul AstraZeneca duce la formarea unor cheguri de sânge la un mic număr dintre persoanele inoculate, a anunțat postul public de televiziune NDR.

Această descoperire va ajuta la tratarea persoanelor care vor suferi de efecte asemănătoare în urma vaccinari, folosindu-se o medicație obișnuită. Succesul cercetărilor a venit în urma cooperării dintre Spitalul Universitar din Greifswald, Institutul Paul Ehrlich (PEI) din cadrul ministerului german al Sănătății și mai mulți doctori din Austria, țară în care o asitentă a murit din cauza unei tromboze la creier apărute în urmă vaccinării cu serul inventat de AstraZeneca.

Potrivit cercetătorilor, tratatmentul va putea fi aplicat numai în cazul pacienților la care apar cheguri de sânge în urma vaccinului, neputând fi folosit că soluție preventivă. Nouă descoperire a fost prezentată spitalelor din toată Europa.

Aceste concluzii au fost prezentate public după ce o perioadă vaccinul de la AstraZeneca a fost suspendat în mai multe țări europene, în urma apariției câtorva cazuri de tromboze și chiar a câtorva decese. Autoritățile din Norvegia au anunțat că un cadru medical a murit din cauza unei hemoragii cerebrale la zece zile de la vaccinare, iar alţi trei angajaţi din domeniul sănătăţii au fost internaţi și sunt tratați pentru sângerări cutanate, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite. Toți cu vârste sub 50 de ani. Norvegia a cerut persoanelor vaccinate să se prezinte la medic, dacă au probleme de sănătate la mai mult de trei zile de la administrarea vaccinului.

Decizia a fost luată și în regiunea italiană Piemont, după moartea suspectă a unui profesor la o zi de la vaccinare, dar ulterior autoritățile au revenit și au anunțat că retrag doar dozele din lotul respectiv, care are codul ABV5811.

Italia a oprit și ea administrarea dozelor dintr-un alt lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia care fuseseră vaccinaţi recent cu acest ser. Agenţia italiană pentru medicamente (AIFA) a declarat că oprirea vaccinării cu seruri din acel lot este doar o „măsură de precauţie” şi că nu a fost stabilită vreo legătură între vaccin şi eventualele „efecte adverse serioase”. Și în România, peste 4.200 de doze rămase din acel lot, ABV2856, au fost „puse în carantină”. Peste 77.000 de persoane au fost imunizate deja cu doze din respectivul lot în România, inclusiv politicieni.

Totuși, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. Conform constatărilor instituţiei europene, numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pentru ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *