Danemarca a lansat marţi un așa-numit coronapas, „pașaportul” care permite cetăţenilor să meargă la coafor, la saloanele de înfrumuseţare şi la şcolile de şoferi, obiectivul fiind redeschiderea graduală a economiei până la finalul lunii mai, informează cele mai importante agenții de știri.

„Coronapas” este disponibil printr-o aplicaţie securizată sau pe hârtie celor care fie au fost vaccinaţi cu ambele doze, fie au un rezultat negativ la testul de depistare a coronavirusului, realizat cu cel mult 72 de ore înainte, fie au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 cu două până la 12 săptămâni în urmă.

„Paşaportul corona” va fi extins pentru a include terasele, care urmează să se redeschidă în 21 aprilie, şi restaurantele, muzeele, teatrele şi cinematografele, care se redeschid din 6 mai. Ţara ar urma să se redeschidă complet în 21 mai, când Guvernul estimează că toţi cetăţenii de peste 50 de ani sunt vaccinaţi.

Conform unui studiu realizat de agenţia daneză de presă, o majoritate largă a cetățenilor aprobă această măsură. Peste 67% dintre repondenţi credeau că „paşaportul corona” este o idee bună, în timp ce 16% au afirmat contrariul. Danemarca este una dintre primele ţări europene care implementează un astfel de sistem şi Guvernul apreciază că ar trebui să rămână în vigoare până când întreaga populaţie adultă are acces la vaccin, adică până la finalul verii.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *