Măștile medicale de protecție reduc simptomele severe de Covid-19. Este concluzia prezentată de profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Acesta citează un studiu publicat de Biophysical Journal, în care se arată că „în caz de infecție COVID-19, cei care poartă constant masca în spațiile publice par să aibă simptome mai ușoare decât cei care nu poartă mască. Mecanismul se pare că este creșterea cantității de mucus protectiv din căile respiratorii, datorită temperaturii ușor mai ridicate a aerului inspirat (datorită purtării măștii). Purtarea măștii ne protejează de infecția COVID-19 și, în cazul în care suntem infectați, ne protejează de simptome mai severe”, precizează într-o postare pe Facebook profesorul universitar Cherecheș.

Conform acestui studiu, „măștile faciale cresc puternic umiditatea efectivă a aerului inhalat, favorizând astfel hidratarea epiteliului respirator, despre care se știe că este benefic pentru sistemul imunitar. Umiditatea crescută a aerului inspirat ar putea fi o explicație alternativă pentru legătura acum bine stabilită între purtarea măștii și severitatea inferioară a bolii”.

„Infecțiile respiratorii „au crescut brusc în timpul lunilor de iarnă cu temperatură scăzută din octombrie până în februarie”. Mulți factori pot contribui la această sezonalitate: mai mult timp petrecut în interior, unde aerosolii care conțin virusuri respiratorii rămân în aer mai multe minute; expunerea scăzută la lumina soarelui, rezultând niveluri mai scăzute de vitamina D, care este esențială pentru sistemul imunitar; niveluri mai scăzute de ultraviolete care inactivează eficient coronavirusuri mai mari, cum ar fi sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), agentul cauzal al COVID-19; și viabilitate prelungită a virusului la temperaturi mai scăzute și umiditate mai mică.

Chiar și măștile din bumbac reduc simptomele severe de Covid-19

Pentru măștile din bumbac cu două straturi, care au o capacitate termică considerabilă, „temperatura aerului inspirat crește peste temperatura camerei, iar creșterea efectivă a umidității relative poate depăși 100%. Efectul raportat recent, atenuant al bolii, al măștilor faciale generice este dominat de creșterea puternică a umidității aerului inspirat. Această umiditate crescută favorizează eliminarea mucociliară a agenților patogeni din plămâni, atât înainte, cât și după ce a avut loc o infecție a căilor respiratorii superioare. Clearance-ul mucociliar eficient poate întârzia și reduce infecția tractului respirator inferior, reducând astfel severitatea bolii. Acest mod de acțiune sugerează că măștile pot aduce beneficii purtătorului chiar și după ce a apărut o infecție în căile respiratorii superioare, completând funcția tradițională a măștilor de a limita transmiterea bolii de la persoană la persoană. Această potențială utilizare terapeutică ar trebui studiată în continuare”, se mai arată în introducerea studiului.

Întreg materialul publicat de Biophysical Journal poate fi consultat AICI.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *