Luni, 22 martie, vor sosi în România peste 345.000 de doze de vaccin Pfizer, conform unui anunț al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Vaccinurile vor fi livrate pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara. CNCAV mai transmite că transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare va continua atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite astfel:

  • Centrul Național de Stocare București: 98.280 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 39.780 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 46.800 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 38.610 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 36.270 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 46.800 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 38.610 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București, mai informează sursa citată.

Începând cu 20 martie, 167 de cabinete noi au devenit operaționale pentru programarea celor care doresc să se vaccineze cu vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech, în 13 judete din țară și la nivelul municipiului București. Vaccinarea efectivă a persoanelor programate se va realiza începând de marți, 23 martie.

Vaccinul de la Johnson & Johnson ajunge în aprilie

De asemenea, primele doze de vaccin Johnson & Johnson, aprobat recent de Agenția Europeană a Medicamentului, vor sosi în România la începutul lunii aprilie. Autoritățile iau în calcul ca administrarea acestui vaccin să poată fi făcută chiar și de către medicii de familie.

„Pe măsură ce va crește capacitatea de producție vor veni din ce în ce mai multe doze. Acest vaccin are două caracteristici care îl diferențiază de celelalte vaccinuri deja existente. În primul rând, este primul vaccin la care se administrează o singură doză”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o intervenție televizată.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *