Noua Zeelandă

Noua Zeelandă este prima țară care anunță oficial că este „liberă de Covid-19”, după ce 12 zile la rând nu au fost înregistrate cazuri noi. Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a anunţat luni ridicarea restricţiilor dispuse la Auckland pentru a combate al doilea val epidemiologic, afirmând că ţara sa “a învins din nou virusul”, relatează AFP.

Primul val de coronavirus a fost foarte probabil complet pus sub control la sfârşitul lunii mai în urma unei izolări stricte la nivel naţional. Iar arhipelagul a înregistrat apoi o remarcabilă serie de 102 zile fără contaminare locală. În august însă, în cel mai mare oraş al ţării s-a înregistrat un nou focar, din așa-numitul „val 2”, ceea ce a determinat autorităţile să dispună pentru cei un milion şi jumătate de locuitori din Auckland noi măsuri de izolare, care au durat trei săptămâni, până la începutul lui septembrie. Aceste măsuri și-au arătat efectul în perioada următoare, astfel că după un an de pandemie cu noul coronavirus, Noua Zeelandă a înregistrat în total 1.744 de contagieri şi 25 de decese asociate bolii COVID-19.

Pe de altă parte, guvernul neo-zeelandez prevede să înceapă campania de imunizare gratuită împotriva COVID-19 a celor peste 5 milioane de locuiori ai săi în al doilea trimestru al anului 2021, a anunţat prim-ministrul ţării, Jacinda Ardern, care a confirmat achiziţionarea a aproape 18 milioane de doze de vaccin, potrivit EFE și Agerpres.

Angajaţii sanitari şi de control al frontierelor vor fi primii vaccinaţi, a precizat premierul neo-zeelandez. Arden a anunţat totodată cumpărarea a 7,6 milioane de doze de vaccin de la compania AstraZeneca şi alte 10,72 milioane de la Novavax. Anterior, guvernul anunţase achiziţionarea a 750.000 doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech şi 5 milioane de la Janssen.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *