norvegia

Norvegia va oferi gratuit cetățenilor săi vaccinul împotriva COVID-19, acesta urmând să fie inclus în programul național de vaccinare, a anunțat marți guvernul de la Oslo, potrivit Reuters.

„Dorim ca un număr cât mai mare de oameni posibil să beneficieze de oferta de a primi un vaccin sigur și eficace. De aceea vaccinarea va fi gratuită”, a explicat într-o declarație premierul norvegian, Erna Solberg (foto sus).

„UE a încheiat până în prezent acorduri cu trei producători de vaccinuri diferiți și negociază acorduri cu alți producatori”, mai precizează premierul Solberg. Conform înțelegerii dintre guvernele de la Stockholm și Oslo, Suedia va achiziționa mai multe vaccinuri din schema de achiziție a UE, pe care le va revinde Norvegiei.

Norvegia face parte și din COVAX, schema globală de distribuție a vaccinurilor împotriva COVID-19 susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din care fac parte 171 de țări, inclusiv China, dar fara SUA și Rusia.

Obiectivele programului OMS sunt să ofere un acces echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19 deopotrivă pentru statele bogate și cele sărace, să descurajeze o competiție între țări pentru obținerea unor stocuri proprii cât mai mari de vaccin și să fie vaccinate cu prioritate categoriile de risc în fiecare țară.

Inițiativa COVAX mai este gestionată, împreună cu OMS, de alianța pentru vaccinuri GAVI și de Coaliția pentru Inovații de Răspuns Epidemic (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Norvegia este donator atât pentru GAVI, cât și pentru CEPI, aceasta din urmă având sediul la Oslo.

Până astăzi, Norvegia a înregistrat 15.730 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 277 de morți, la o populație de 5,4 milioane de locuitori. În prezent, mai sunt 3.590 de cazuri active, 5 fiind la ATI în stare gravă.

 

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *