poliomelita eradica in africa

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că poliomelita a fost eradicată în Africa. „Nu mai există poliovirus sălbatic”, au subliniat oficialii OMS, la patru ani după apariția ultimelor cazuri în nord-estul Nigeriei, o regiune marcată încă de conflictul împotriva jihadiștior din Boko Haram.

„Mulțumită eforturilor depuse de guverne, personalul medical și comunități, peste 1,8 milioane de copii au fost salvați” de această boală, se arată într-un comunicat. „Este o victorie formidabilă, o eliberare”, a declarat dr. Tunji Funsho, de la Comitetul Polio Nigeria și Asociația Rotary International. „Au trecut peste 30 de ani de când am lansat această provocare”, a mai precizat medicul nigerian, care și-a consacrat viața acestei cauze. Bill Gates s-a numărat printre cei mai puternici susținători ai acestei cauze, cu importante donații. De altfel, el a fost prezent și la videoconferința care a anunțat oficial eradicarea poliomelitei în Africa.

Provocată de „poliovirusul sălbatic” (PVS), poliomielita este o boală infecțioasa acută și contagioasă care afectează în principal copiii, atacând măduva coloanei vertebrale și care poate cauza o paralizie ireversibilă. Poliomielita a fost endimică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin, în anii ’50.

Cele mai bogate țări au avut acces rapid la vaccin, însă Asia și Africa au rămas mult timp focare importante de infecție. În 1988, OMS înregistra 350.000 de cazuri în lume, iar în 1996 înregistra peste 70.000 de cazuri numai în Africa. În urma unor campanii mondiale și a unor importante eforturi financiare, de peste 19 miliarde de dolari în 30 de ani, poliomelita a fost eradicată în Africa, singurele două țări din lume care mai înregistrează în prezent contaminări fiind Afganistan, cu 29 de cazuri în 2020 și Pakistan (58 de cazuri).

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *