Spectacole TNB vor fi transmise în Statele Unite, atât pentru publicul român din diaspora, cât și pentru americanii care pot urmări subtitrările acestora.

Din dorința de a veni și în întâmpinarea iubitorilor de teatru de pe alte meridiane, Teatrul Național I.L.Caragiale din București a încheiat un parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York, răspunzând solicitării acestuia de a prezenta, în premieră pentru publicul din Statele Unite – alcătuit în primul rând din americani, dar și din diaspora română – câteva din spectacolele de marcă din repertoriul TNB, în cadrul programului intitulat DIGITAL STAGE, derulat de ICRNY.

Înregistrări subtitrate în engleză ale acestor spectacole sunt puse la dispoziție on-line de către TNB, fiind difuzate la ora 8 p.m. (ora New York-ului), ora 3 a.m (ora Bucureștiului).

Prima transmisie din această serie a avut loc sâmbătă, 27 iunie și a oferit spectatorilor americani prilejul de a viziona în premieră, pe pagina de Facebook a ICRNY, în live streaming, spectacolul „Două loturi” (”Lottery Tickets”), adaptarea după nuvela cu același titlu de I.L.Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, spectacol din repertoriul curent al TNB, a cărui premieră a avut loc în 2012, în cadrul „Anului Caragiale”.

Spectacolul i-a adus regizorului Alexandru Dabija Premiul Cel mai bun regizor la Gala UNITER din 2013 și alte două distincții scenografului Helmut Stürmer: Premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala UNITER și Premiul pentru scenografie la Festivalul Comediei Românești. Spectacolul a participat la prima ediţie a Festivalului MITEM („Madach International Theatre Meeting”), organizat de Teatrul Naţional din Budapesta în 2014, în cadrul tradiţionalului Budapest Spring Festival, iar în 2017 la Festivalul Internațional „Eurokontext”, de la Bratislava, Slovacia, bucurându-se de o excelentă primire la ambele evenimente.

Următoarea premieră a seriei Digital Stage va fi spectacolul „Furtuna” după William Shakespeare (regia Alexander Morfov), care urmează să fie difuzat de TNB pentru ICRNY pe 5 iulie.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *