În perioada de izolare impusă de pandemia de coronavirus unii artiști nu au stat degeaba și au lucrat la diverse proiecte. Unul dintre acestea este „reStart”, primul film de animație produs în România în această perioadă, realizat integral de regizorul Marius Donici.

Animația de 2 minute și jumătate a fost realizată prin tehnica de stop motion, cu nu mai puțin de 1.700 de frame-uri gândite și realizate de Marius Donici în perioada în care a stat izolat la domiciliu. „reStart” este un eseu video creat în singurătate, cu un laptop și o cameră de filmat: un mic film de animație care trimite cu gândul atât la Frankenstein, cât și la Pygmalion.

„Trecem printr-un moment unic în istoria umanității. Am devenit atât de zgomotoși și atât de agitați, încât natura a zis Stop! Închisă în casă, omenirea așteaptă ca știința și nu religia sau filosofia (citește: El însuși!) să găsească soluția salvatoare. Săptămâni întregi, Omul a stat în loc, între patru pereți, singur, cu gândurile, anxietățile și emoțiile sale. Mai mult ca niciodată am avut timp să reflectăm asupra marilor, dar și mai micilor întrebări ale vieții, la fel de importante, deopotrivă. Artiști în izolare au creat eseuri bazate pe meditația lor în izolare.

Pe parcursul a două minute, sunete din Univers precum cel al Soarelui, al Pământului, sunetul de contopire dintre două găuri negre sau al planetei pitice Pluto redau trăiri din autoizolare, pe care fiecare pământean le poate interpreta din punctul său de vedere. Covid-19 pare a fi numele unei noi planete, a unei noi ordini în lume, cu locuitori ce se vor ghida după alte principii. Covid-19, a noua planetă, o planetă nouă. Dezasamblare și reasamblare. Restart-ul inevitabil. Cu alte reguli. Cu alte emoții. Mai sincere. Umile. Umane”, își descrie regizorul animația, care a fost lansată chiar în ultima zi de stare de urgență, pe cinepub.ro, cea mai mare platformă gratuită de film românesc.

Marius Donici este absolvent la Facultății de Imagine și Film – Universitatea Media Pro și activează ca freelancer de mai bine de 15 ani. A fost implicat în proiecte și colaborări din domenii diferite de activitate – ariile sale de interes fiind cinematografia, teatrul, fotografia si online-ul.

În ultima perioadă a fost prezent mai ales în mediul online și în cadrul festivalurilor de film, fiind implicat în realizarea mai multor proiecte, printre care filmul documentar „Cartea Soldatului” (în parteneriat cu scriitoarea Doina Ruști),  scurtmetrajul „The End”, în regia lui Marius Roșu și lungmetrajul „Experimentul Pitești” (regia Victoria Baltag). De-a lungul carierei, a colaborat cu instituții culturale precum Teatrul Național din Bucuresti, Teatru Toma Caragiu din Ploiești, ArCub, Cinepub și multe altele.

„Prin acest film am dorit să evidențiez cât mai puternic posibil acest moment unic trăit de întreaga umanitate, precum și necesitatea unui #restart uman, atât în interior cât și în exterior. Este singura soluție care ne poate salva”, a declarat regizorul Marius Donici, cel care a realizat „reStart”, primul film de animație produs în izolarea pandemiei de COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *