Marcarea distanţei sociale şi tuneluri dezinfectante la intrarea în şcoală reprezintă câteva dintre măsurile de securitate prezentate de primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, pentru elevii care vor susţine probele la Evaluarea naţională şi Bacalaureat, transmite Agerpres.

“Pentru cele aproximativ 40 de şcoli în care vom începe cursurile, am luat următoarele măsuri: primul lucrul pe care-l facem odată cu intrarea este marcarea distanţei sociale (poate nu este cel mai fericit termen, pentru că distanţa socială este una, distanţa fizică este alta, o voi numi din acest motiv distanţă fizică), distanţa fizică este marcată de la momentul în care se intră în şcoală, în curte, până când intrăm în incinta şcolii, este marcată realizând această distanţare de circa doi metri”, a spus Daniel Băluţă, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul a arătat că la intrarea în curtea şcolii vor fi montate tuneluri dezinfectante, iar în curte vor fi marcaje care să le indice elevilor distanţa pe care trebuie să o păstreze.

Primarul a precizat că în incinta şcolii sunt marcate trasee de culoare roşie pentru intrarea spre sălile de curs şi albastru pentru ieşire.

“Sala de clasă are ca element particular aceste separatoare (din plexiglas). Suntem protejaţi pe partea dreaptă, suntem protejaţi pe partea stângă, avem loc suficient să scriem. În mod evident, după susţinerea fiecărei ore de curs banca şi separatorul se dezinfectează cu dezinfectant. La interiorul fiecărei săli de clasă avem un dispenser de dezinfectant. (…) Mai mult decât atât, am generat, aşa cum ordinul comun al celor două ministere prevede, circuite separate pentru intrarea elevilor la cursuri, respectiv pentru ieşirea acestora, astfel încât posibilitatea de a intra în contact să fie cât se poate de redusă”, a afirmat primarul în timpul prezentării.

Primarul a menţionat că pe parcursul programului şcolar va exista personal medical la intrare, pentru ca toate procedurile să se realizeze “sub stricta supraveghere a unui cadrul medical”.

“De la colegii mei de la Inspectoratul Şcolar am fost anunţat că în fiecare zi, pe toată perioada desfăşurării cursurilor, trebuie să avem un cadru medical. De la ora 7,30 la 15,30 va exista un cadru medical. Toate unităţile şcolare vor avea un cadru medical, tocmai pentru că aceste proceduri este bine să se realizeze sub stricta supraveghere a unui cadru medical şi nu în orice fel de condiţie”, a mai spus primarul sectorului 4.

Daniel Băluţă a afirmat că există şi şapte tuneluri de dezinfecţie care vor fi montate la unităţile şcolare cu mai mulţi elevi, acolo unde solicită Direcţia de Sănătate Publică.

“Mai mult decât atât, pentru şcolile generale, pentru că discutăm de 26 şcoli generale în care avem un număr diferit de elevi, avem un număr de şapte tunele de dezinfecţie. Aceste tunele sunt solicitate de ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii, în măsura în care unitatea şcolară le poate asigura. Criteriul după care montăm aceste şapte tunele dezinfectante pe care le avem sunt legate de numărul de elevi. Cu cât unitatea şcolară are mai mulţi elevi, ea va fi una dintre beneficiarele acestui sistem”, a afirmat Băluţă.

Primarul a mai spus că au fost puse la dispoziţia fiecărei unităţi şcolare substanţe dezinfectante şi s-a avut în vedere ca în perioada dintre orele de curs să se dezinfecteze sălile în care au avut loc ore.

“Am pus la dispoziţie fiecărei unităţi şcolare, atât pentru zona de intrare, cât şi pentru fiecare sală de clasă, substanţe dezinfectante. Mai mult decât atât, ne-am îngrijit să nu lipsească nimic din ceea ce înseamnă obiecte de igienă în interiorul tuturor grupurilor sanitare de la absolut toate unităţile şcolare. Mai mult decât atât, având în vedere că modalitatea de derulare este una specială, şi anume acestea se desfăşoară în serii, nu mai mult de două ore, ne-am asigurat că în perioada intermediară, pentru că există o pauză de două ore, (…) în perioada dintre 11,00 şi 13,00 putem asigura aerisirea, respectiv dezinfecţia suprafeţelor cu care copiii au intrat în contact. Ca măsură suplimentară de siguranţă, am montat pe pupitre (…) paravane din plexiglas care vor constitui un mijloc suplimentar de protecţie”, a precizat primarul.

El a spus că s-a asigurat că elevilor şi cadrelor didactice nu le vor lipsi măştile medicale, acestea putând fi luate la intrarea în şcoală.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *