noaptea albă a galeriilor

Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) Bucureşti se desfăşoară anul acesta în 59 de spaţii culturale şi  îşi aşteaptă publicul în trei seri consecutive, vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 18,00 şi 24,00, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii.

Alte zece oraşe se adaugă evenimentului: Alba Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Mediaş, Reşiţa, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara.

Evenimentul, “gândit pentru a reduce riscul de aglomeraţie, fără a reduce accesul la artă”, se va desfăşura în concordanţă cu normele de siguranţă transmise de către Ministerul Culturii prin Ordinul nr. 3.142 din 31 august 2020 pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii. Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment iniţiat în 2007 la Bucureşti de Asociaţia Ephemair şi dezvoltat de cinci ani în oraşe din România în parteneriat cu organizaţii locale.

„Un eveniment ca NAG se încăpăţânează să ofere anual o radiografie cât mai onestă a scenei culturii contemporane locale, iar în contextul extrem de dificil cu care ne confruntăm, nu doar noi, comunitatea culturală, ci întreaga societate, faptul că în acest an am decis să continuăm nu este un gest de curaj din partea nimănui, ci mai degrabă o dovadă a solidarităţii. Sperăm ca acest program extins în premieră pe durata a trei seri să ofere tuturor participanţilor şi publicului un cadru cât mai confortabil pentru o nouă revedere cu NAG”, a declarat Suzana Dan, Asociaţia Ephemair, fondatoare a evenimentului.

Ca în fiecare an, pentru Capitală, organizatorii au pregătit două proiecte speciale.

Sorina Vazelina continuă proiectul Outside Histories la Rezidenţa BRD Scena9 şi îşi adaugă semnătura lucrărilor permanente realizate anul trecut de Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan şi John Dot S. Pentru prima oară, proiectul Outside Histories deschide o secţiune dedicată foarte tinerilor artişti, cu o primă intervenţie a Ninei Jovanovic, artistă emergentă în vârstă de 7 ani. Proiectul focus NAG Outside Histories#2 va putea fi văzut începând de vineri, 2 octombrie, ora 18,00, în curtea Rezidenţei BRD Scena9 din Strada I.L Caragiale nr. 32.

Al doilea proiect special îl prezintă pe Saşa Lazăr, artistul care a făcut identitatea vizuală NAG 2020, cu prima expoziţie personală de pictură la A5 Studio Space: A Longer Exposure.

Teatrul Național din București s-a alăturat și el acestui eveniment, devenind cel de-al 60-lea spațiu care participă la Noaptea Albă a Galeriilor. Expoziția ”În căutarea libertății – Eroi fără glorie” care va putea fi vizitată în sala ROTONDA din foaierul Sălii Mici a TNB între 2 și 4 octombrie 2020, în intervalul orar 18.00-22.00.

Este vorba despre o tulburătoare expoziție-omagiu organizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer (KAS), dedicată românilor ale căror gesturi de conștiință și curaj civic au prefațat și au făcut posibilă Revoluția din decembrie 1989. Cu foarte puține excepții, documentele selectate din dosarele fostei Securități vorbesc despre cazuri necunoscute marelui public – autori de manifeste și scrisori de protest, fondatori de sindicate clandestine sau persoane care, în urma unor acțiuni anti-totalitare, au sfârșit internate în azile psihiatrice.

Sunt expuse 80 de cazuri, însoțite de explicații bilingve (română și engleză). Expoziția descrie retrospectiv ultimul deceniu al dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, prin scoaterea la lumină a mobilizării civice și a acțiunilor care au anticipat căderea regimului comunist, în decembrie 1989.

Programul NAG este disponibil pe www.noapteagaleriilor.ro

CITEȘTE ȘI:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *