ICR Londra organizează și găzduiește un concert în onoarea românilor care lucrează în sistemul medical britanic (NHS) sau a celor care s-au aflat, într-un fel sau altul, în prima linie a luptei cu pandemia SARS CoV-2. Evenimentul va avea loc pe 4 iunie, de la ora 19.00 (ora locală) la sediul din Bergrave Square, iar fundalul scenei va fi compus dintr-un colaj de fotografii cu cei care au devenit adevărați eroi în această perioadă, știut fiind faptul că Marea Britanie s-a confruntat cu un număr uriaș de îmbolnăviri.

Violonistul Sascha Bota și pianistul Cameron Roberts fac parte din primul concert al seriei George Enescu după măsurile de blocare anunțate în martie. „Este o ocazie excelentă de a reafirma spiritul comunitar care a sprijinit milioane de oameni în aceste momente de criză”, spun organizatorii. Acest concert în onoarea românilor din prima linie a luptei cu pandemia va fi transmis în direct pe canalele de socializare ale Institutului Cultural Român de la Londra și ale Ambasadei României în Marea Britanie.

După încheierea evenimentului, publicul va putea să socializeze la un pahar de vin virtual cu artiștii prin Zoom, înscriindu-se pe platforma Eventbrite, unde ar urma să primească un link pentru conectare.

În programul concertului muzicienii vor interpreta Sonata nr. 1 în G Major pentru violă și pian de J. S. Bach, Märchenbilder, Op.113 de R. Schumann și Konzertstück for viola and piano de George Enescu.

Alexandru-Mihai (Sascha) Bota s-a născut la Timișoara într-o familie de muzicieni. Interpretând atât la violă modernă cât și la cea barocă. S-a mutat recent la Londra după ce a petrecut cinci ani la Sydney ca membru al Australian Chamber Orchestra.

Sascha și-a început studiile muzicale la vârsta de 5 ani, mai întâi la vioară și apoi violă, câștigând premiul întâi timp de 5 ani consecutivi la „Concursul românesc de muzică pentru tineret”. A câștigat o bursă completă pentru a studia cu Gérard Caussé la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid și apoi și-a continuat studiile cu Thomas Riebl la Universitatea Mozarteum din Salzburg, completând masterul în Solo Viola cum laudae în 2008. În 2010, a continuat un curs de cvartet postuniversitar la Basel cu Walter Levin din cvartetul LaSalle.

De când s-a mutat la Londra în 2017, Sascha cântă ca principal invitat cu o serie de orchestre, printre care Orchestra Aurora, Britten Simfonia, London Mozart Players, Academy of Ancient Ancient Music, English Chamber Orchestra și Philarmonia Orchestra, precum și muzică de cameră cu directorii LSO și Sf. Martin în orchestra Fields. Sascha este membru al cvartetului de coarde din Navarra.

Pianistul australian Cameron Roberts a putut fi aplaudat la Royal Albert Hall, Teatro Real din Madrid și la festivaluri din Geneva, Roma, Valencia, Amsterdam și Columbia. Timp de mai mulți ani, Roberts a fost profesor de muzică de cameră la Escuela de Música Superior Reina Sofía, Madrid. A înregistrat mai multe albume apreciate, printre care Goldberg Variations și Original Transcriptions (2006), Original Piano Transcriptions (2009), The 3 Brahms Violin (Flute) Sonatas with Jacques Zoon (Vox Animae, 2016).

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *