Artiștii independenți vor primi în continuare indemnizații din partea Guvernului, în valoare de 75% din salariul mediu brut, după cum a anunțat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

„Începând de astăzi, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care au în continuare întreruptă activitatea, ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2 pot obține indemnizația echivalentă cu 75 % din salariul mediu brut pe țară în baza depunerii unui contract de drepturi de autor și drepturi conexe din ultimele 9 luni, anterioare stării de urgență. Noul formular este disponibil pe platforma aici.gov.ro”, se arată într-un anunț postat pe pagina ministerului.

„Decizia a fost luată în parteneriat cu reprezentanții sectoarelor cultural creative și cu sprijinul prim-ministrului Ludovic Orban și al Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Lucrătorii culturali vor fi sprijiniți în continuare de către Guvernul Orban și pe întreaga perioadă în care se vor aplica restricții privind activitatea din acest sector”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Astfel, artiștii independenți din toate domeniile culturale afectați de pandemia care a blocat activitățile în ultimele 2-3 luni pot să aplice în continuare pentru indemnizațiile oferite de Statul român. PFA-urile și Întreprinderile individuale care și-au întrerupt activitatea au beneficiat de o indemnizație fixă de 2230 lei/lună, la nivelul unui salariu minim brut, pe perioada stării de urgență.

În luna martie, guvernul a avut consultări cu cei afectați economic de epidemia de coronavirus și a venit cu noi reglementări pentru toate categoriile, întreprinderi și activități profesionale (întreprinderi mari, activități culturale, sportive, ONG-uri) care și-au întrerupt activitatea parțial sau integral ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență.

CITEȘTE ȘI:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *