Toți cei care apreciază muzica bună românească au fredonat măcar o dată-n viață una dintre piesele lui Mircea Vintilă. Acum, artistul izolat la domiciliu a lansat un fel de proiect muzical, „Direct de pe canapea”.

O dată la câteva zile, „Ciocu” Vintilă postează pe pagina sa de Facebook un cântec, interpretat simplu, așa, ca la începuturile folk-ului, „direct de pe canapea”-ua de acasă, departe de virusul care a blocat tot pământul. Astfel, din 27 aprilie și până în prezent, Mircea Vintilă și-a încântat fanii cu piese precum „Oprește-mă la tine”, „Vis de primăvară”, „Madama de pică”, „Un cuvânt” sau „Menuet”. Fără campanii de promovare, fără anunțuri cu surle și trâmbițe, unul dintre cei mai iubiți muzicieni români a venit în fața publicului său simplu, cu chitara în brațe, pe canapeaua din sufragerie.

În loc de aplauze, Vintilă a fost răsplătit cu aprecieri și cuvinte calde din partea celor care s-au oprit preț de o clipă să îl asculte pe cel care ani de zile și-a încântat publicul cu piese ca „Miruna”, „Pământul deocamdată”, „Mielul”, „Adio, deci pe curând” sau „Când se lasă seara”.

Mircea Vintilă – Direct de pe canapea – „Un cuvânt”:

Mircea Vintilă s-a născut pe 23 martie 1949, la Bucureşti. A fost interesat de muzică din copilărie. A urmat Şcoala de Muzică (clasa violă), a absolvit Liceul “Gheorghe Lazăr” şi apoi Institutul de Construcţii (1974).

A cântat alături de alţi prestigioşi artişti (Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Doru Stănculescu) la primul festival studenţesc de folk din anul 1971, la clubul “303” al Politehnicii bucureştene, apoi la clubul “Universitas”, la Casa de Cultură a Studenţilor “Grigore Preoteasa” şi în Cenaclul Flacăra.

La a doua ediţie a Festivalului “Primăvara baladelor” câştiga Marele Premiu cu piesa “Lordul John”. A urmat câştigarea premiului “Teletop” al Televiziunii Române cu piesa “Bade Ioane”, iar cu piesa “Făt Frumos” a câştigat premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Primul disc single – “Pământul deocamdată”/”Mielul” – a apărut în 1974. În 1975 a lansat un nou disc single, “Hanul lui Manuc”/”Bade Ioane”, urmat de primul LP de mare succes, “Crezul meu” (1976), o parte dintre piese fiind orchestrate de Dan Andrei Aldea. Anul 1982 a adus lansarea LP-ului “Peripeţii noi”, iar în 1986 apare albumul intitulat “Mircea Vintilă”. În perioada 1978-1984, au fost editate două compilaţii folk pe care apar în total cu patru piese.

În 1990 a primit Marele Premiu pentru întreaga activitate în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Folk “Om bun”. Urmează o serie de turnee în Austria, Franţa, Germania, Rusia şi Slovacia. Apoi a susţinut spectacolul “Faţă în faţă cu lumea” la Teatrul Bulandra, alături de Florian Pittiş, cu care, în anul 1992, editează albumul “Nu trântiţi uşa”. La acest album a colaborat pentru prima dată cu Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici.

Mircea Vintilă – Direct de pe canapea – „Madama de pică”:

Anul 1992 este anul în care fondează, împreună cu Mircea Baniciu, Florian Pittiş şi Vlady Cnejevici, grupul Pasărea Colibri, desfăşurând o prestigioasă activitate discografică şi având turnee în ţară şi în străinătate (SUA, Canada, Germania).

În octombrie 2000, Mircea Vintilă lansează albumul “Madama de pică”, primul proiect solo după o perioadă în care a activat mai mult împreună cu Pasărea Colibri. Albumul include doar piese noi, cu un sound remarcabil, primul single extras, “Noros Cecer”, beneficiind de un superb videoclip. “Madama de pică” a fost declarat cel mai bun album folk al anului 2000, iar videoclipul piesei “Noros Cecer” a luat premiul pentru “Cel mai bun videoclip al anului”, decernat de Uniunea Artiştilor Profesionişti din Televiziune.

În vara anului 2003 Mircea Vintilă se desparte de Pasărea Colibri, alături de care a mai lansat două albume – “Încă 2000 De Ani” (2001) şi “10 Ani” (2003). Începe să cânte cu trupa Brambura, care îl acompaniază pe muzician în concerte. Grupul este compus din: Eugen Caminschi (chitară), Gelu Ionescu (claviaturi), Vadim Tichişan (tobe), Cătălin Creţeanu (bass), Elena Pavel şi Andrada Popa (backing vocal).

Pentru albumul “Toţi într-o barcă”, Mircea Vintilă continuă colaborarea cu Horia Stoicanu. La 14 decembrie 2005, a apărut albumul “Opere & operete”, care conţine 13 piese, adevărate hituri lansate de solist de-a lungul anilor (“Pământul deocamdată”, “Cu tine prin New-York”, “Miruna”, “Făt Frumos”, “Bade Ioane” etc.), şi o piesă nouă, inedită, care constituie o mare supriză, datorită accentelor ei hip-hop, “Dramă de cartier”.

Mircea Vintilă – Direct de pe canapea – „Făt Frumos”:

Tot în 2005, a apărut dvd-ul “Tandreţuri pentru femei cu cei 4 corifei”, în care cântă alături de Mircea Baniciu, Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis.

În 2016, Mircea Vintilă a lansat albumul “Azi Te Vreau + Live 10”. Artistul susţine numeroase concerte atât în ţară, cât şi în străinătate, dar apare şi în spectacole alături de alţi colegi artişti.

 

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *