Două companii din Finlanda au dezvoltat un tip de test ultrarapid, similar alcoolmetrelor, care ar permite detectarea coronavirusului în aerul expirat în doar două minute. Prețul unui asemenea test ar urma să fie de 2 euro, informează agenția EFE.

Dispozitivul a fost dezvoltat de Forum Virium Helsinki, o companie publică de inovație tehnologică din capitala finlandeză, în colaborare cu Deep Sensing Algorithms, responsabilă cu analizarea nivelului de fiabilitate a diagnosticului utilizând inteligența artificială (IA).

Potrivit Forum Virium, testele de fiabilitate ale noului test au început luna aceasta la centrele de sănătate din Helsinki și în Kazahstan, ulterior urmând a fi extinse în Olanda și SUA.

„Dacă este eficient, acest dispozitiv poate deveni testul pentru coronavirus cel mai rapid și mai ieftin din lume”, notează compania într-un comunicat. Pentru a efectua testul, pacientul trebuie să sufle între două și patru ori, timp de 30 de secunde în dispozitiv, ai cărui nanosenzori detectează și măsoară compușii organici volatili (COV) – biomarkeri generați de metabolismul uman – în aerul expirat.

După primirea mostrei, dispozitivul trimite datele unui server unde algoritmul bazat pe AI le analizează și stabilește diagnosticul în doar două minute. Nivelul de fiabilitate al testului depinde de capacitatea algoritmului de a identifica în aerul expirat biomarcatorii specifici asociați infecției COVID-19.

Cele două companii intenționează să înceapă cât mai curând producția dispozitivului de test ultrarapid și să-l lanseze pe piață începând din luna august.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *