Diva muzicii de operă Angela Gheorghiu se numără printre personalitățile lumii muzicale care se implică în diverse campanii. Într-un mesaj video, soprana cere ajutorul publicului și strânge bani pentru celebra Metropolitan Opera.

Cu peste 100 de apariții pe scena operei din New York, interpretând roluri principale în opere precum La bohème, Traviata, Tosca sau Romeo și Julieta, Angela Gheorghiu face apel la generozitatea iubitorilor de operă, solicitându-le donații.

„Acum trăim într-o perioadă foarte dificilă, în vremuri foarte grele. Și din această cauză Metropolitan Opera House are nevoie de ajutorul vostru, de sprijinul vostru, de donațiile voastre. Dacă puteți, vă rog, faceți-o acum! Nu pot să-mi imaginez o lume fără muzică, fără artă, fără operă”, a declarat diva în mesajul transmis fanilor din lumea întreagă.

Angela Gheorghiu s-a născut la 7 septembrie 1965, la Adjud, judeţul Vrancea. A urmat Şcoala de Muzică din Bucureşti şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1990), unde a studiat cu Mia Barbu. Vocea unică şi prezenţa scenică au transformat-o curând într-un nume de rezonanţă al scenei lirice internaţionale. Angela Gheorghiu, căreia i s-a spus ”diva”, prin interpretarea unor roluri precum Mimi, Julieta, Butterfly şi Tosca, a confirmat talentul şi originalitatea sa. Vocea ei este considerată de critica internaţională drept o combinaţie între vocile a două celebre cântăreţe de operă, Maria Callas şi Renata Tebaldi.

Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House în ”Boema” de Puccini. În acelaşi an a debutat la Metropolitan Opera New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cântat pentru prima dată „Traviata” în 1994, legendara reprezentaţie pentru a cărei transmitere în direct BBC Radio şi-a întrerupt programul obişnuit. La una dintre repetiţii, dirijorul Sir George Solti a spus: „Mi-au dat lacrimile. A trebuit să ies. Fata este minunată. Poate să facă orice”.

De atunci, soprana Angela Gheorghiu a fost o prezenţă constantă în săli de operă şi de concert din lumea întreagă: New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai.

În 1999, a participat la concertul „Michael Jackson şi prietenii” în Munchen. A cântat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneţia (mai 2001) şi a Operei din Valencia, în prezenţa Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cântat pentru Alteţa Sa Prinţul Charles în diferite ocazii. În 2003, a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel.

În ianuarie 2006, a cântat „Traviata” la Metropolitan Opera din New York. Trei luni mai târziu, în aprilie, a debutat la Scala din Milano cu un recital, iar în mai a deschis Festivalul de Film de la Cannes. În iunie 2006, a debutat în „Tosca” la Royal Opera House. A revenit la Metropolitan Opera New York pentru „Simon Boccanegra” şi un spectacol de gală cu „Traviata” (martie 2007) şi la Opera de Stat din Viena pentru „La Boheme” (noiembrie 2007).

În Franţa, a fost decorată cu titlul de „Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor” şi ”Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor”. În 2001, cu ocazia decernării premiilor Classical Brit Award, a obţinut titlul de „cea mai bună voce feminină a anului”, iar în 2010 a câştigat premiul pentru cea mai bună artistă a anului, în cadrul aceleiaşi gale. În anul 2004, Ministerul Afacerilor Externe i-a acordat premiul Diplomaţiei prin Cultură.

Cu prilejul concertului pe care Andrea Bocelli, unul dintre cei mai cunoscuţi tenori din lume, l-a susţinut, la 25 mai 2013, în România, la Bucureşti, Angela Gheorghiu a interpretat ”Habanera” din opera ”Carmen” de Georges Bizet (foto dreapta).

 

VEZI ȘI

De Paștele catolic, Andrea Bocelli va cânta în Domul din Milano, într-un concert fără public, transmis live

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *