Vaccinul Universității Oxford, promițător în lupta cu pandemia

Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford ar putea oferi protecție imunitară împotriva Coronavirus. Testele pe oameni au dat rezultate promițătoare și acum se poate trece o testare mai largă.

Studiile pe oameni au arătat rezultate promițătoare după ce echipa a descoperit că vaccinul ar putea oferi “dublă protecție” împotriva virusului. Probele de sânge prelevate de la voluntari în studiile din prima etapă au arătat că vaccinul a stimulat organismul să producă anticorpi și celule T, potrivit unui articol din The Daily Telegraph. Celulele T joacă un rol central în răspunsul imunitar al organismului.

David Carpenter, președintele Comitetului de Etică în Cercetare Berkshire, care a aprobat procesul de la Oxford, a declarat că echipa de cercetători este “absolut pe calea cea bună”.

“Nimeni nu poate da o dată finală. Lucrurile ar putea merge prost, dar realitatea este că, prin colaborarea cu o mare companie farmaceutică, acel vaccin ar putea fi disponibil pe scară largă în jurul lunii septembrie și acesta este tipul de țintă la care vizează ei”, a adăugat el.

Dezvoltarea vaccinului este susținută financiar de guvernul Regatului Unit și de concernul farmaceutic AstraZeneca.

Directorul executiv al companiei farmaceutice a declarat luna trecută că studiile din prima etapă erau pe sfârșite și că a început un proces de faza trei, în care vaccinul va fi distribuit la mii de oameni, astfel încât să poată fi testat pentru eficacitate și siguranță.

Compania a ajuns la acorduri pentru a furniza aproximativ două miliarde de doze în întreaga lume, deși a recunoscut că nu este încă sigur că vaccinul va funcționa.

CITEȘTE ȘI: