Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford ar putea oferi protecție imunitară împotriva Coronavirus. Testele pe oameni au dat rezultate promițătoare și acum se poate trece o testare mai largă.

Studiile pe oameni au arătat rezultate promițătoare după ce echipa a descoperit că vaccinul ar putea oferi “dublă protecție” împotriva virusului. Probele de sânge prelevate de la voluntari în studiile din prima etapă au arătat că vaccinul a stimulat organismul să producă anticorpi și celule T, potrivit unui articol din The Daily Telegraph. Celulele T joacă un rol central în răspunsul imunitar al organismului.

David Carpenter, președintele Comitetului de Etică în Cercetare Berkshire, care a aprobat procesul de la Oxford, a declarat că echipa de cercetători este “absolut pe calea cea bună”.

“Nimeni nu poate da o dată finală. Lucrurile ar putea merge prost, dar realitatea este că, prin colaborarea cu o mare companie farmaceutică, acel vaccin ar putea fi disponibil pe scară largă în jurul lunii septembrie și acesta este tipul de țintă la care vizează ei”, a adăugat el.

Dezvoltarea vaccinului este susținută financiar de guvernul Regatului Unit și de concernul farmaceutic AstraZeneca.

Directorul executiv al companiei farmaceutice a declarat luna trecută că studiile din prima etapă erau pe sfârșite și că a început un proces de faza trei, în care vaccinul va fi distribuit la mii de oameni, astfel încât să poată fi testat pentru eficacitate și siguranță.

Compania a ajuns la acorduri pentru a furniza aproximativ două miliarde de doze în întreaga lume, deși a recunoscut că nu este încă sigur că vaccinul va funcționa.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *