ventilatoare medicale

România va transporta în Cehia 30 de ventilatoare de terapie intensivă la solicitarea Comisiei Europene, pentru asistența medicilor care luptă împotriva pandemiei generată de COVID-19.

Echipamentele au fost achiziționate prin programul rescEU de către Uniunea Europeană. Țara noastră este una dintre gestionarele capacității europene pentru rezerve medicale și va pune la dispoziție pentru o perioadă de 3 luni, in baza unui contract de comodat, cele 30 de ventilatoare de terapie intensiva achizitionate prin programul amintit anterior.

Delegatia DSU – IGSU este formata din 6 pompieri ISU Arad si un medic din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Arad.

Transportul echipamentelor medicale va fi asigurat cu două camioane puse la dispoziție de ISU Arad.

Cele 30 de ventilatoarele de terapie intensivă indispensabile continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienților aflați în stare gravă, ca urmare a infectării cu noul Coronavirus nu fac parte din echipamentele medicale de terapie intensivă aflate în stocul strategic al României.

Danemarca, Grecia, Ungaria și Suedia s-au alăturat marți României și Germaniei , devenind state-gazdă pentru rezerva de echipamente medicale rescEU.

Cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene, cele șase state membre ale UE constituie stocuri europene comune de echipamente medicale de protecție pentru salvarea de vieți și alte echipamente vitale; acestea pot fi distribuite în întreaga Europă în perioadele de urgențe medicale, de exemplu atunci când sistemele naționale de sănătate sunt copleșite de numărul pacienților infectați cu COVID-19. Stocurile de medicamente de calitate superioară includ în prezent măști de tip FFP2 și FFP3, mănuși și halate de protecție, precum și ventilatoare pulmonare.

Capacitatea rescEU poate cuprinde diferite tipuri de echipamente medicale, cum ar fi măștile de protecție sau ventilatoarele medicale folosite în unitățile de terapie intensivă, și este alimentată în mod constant.

Rezerva este găzduită de câteva state membre care sunt responsabile cu achiziționarea echipamentelor. Comisia Europeană finanțează 100% din active, inclusiv depozitarea și transportul.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență gestionează apoi distribuția echipamentelor pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pe baza nevoilor exprimate de țările care solicită asistență din partea UE în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *