festivalul dramaturgiei romanesti

Teatrul Naţional din Timişoara (TNTm) organizează la începutul lunii septembrie Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), ediția a 25-a, care se va desfăşura pe parcursul întregii luni şi care se va numi “S.O.S. 2020”.

Dedicat evoluţiei spectacolului de teatru românesc şi publicului său, Teatrul Naţional Timişoara „răspunde acestui prezent complet neaşteptat şi bulversant şi face toate eforturile pentru a nu-i permite să devină noua normalitate, păstrându-i caracterul acut”, precizează organizatorii.

Teatrul Naţional din Timişoara este „decis să lupte împotriva pandemiei cu tot ce a învăţat să facă mai frumos, să lupte pentru umanitate, pentru continuitatea spiritului uman în formele sale cele mai înalte şi, de aceea, ediţia din acest an a FEST-FDR se va numi “S.O.S. 2020”.

“Prezenta ediţie a festivalului se construieşte ca formă de rezistenţă în faţa degringoladei, a confuziei, a deprimării şi a lipsei de încredere pe care pandemia de COVID-19 le-a reactivat în ultima perioadă. Deşi capacitatea şi modalităţile de funcţionare ale teatrului au fost drastic modificate de pandemie, TNTm pune în practică o nouă formulă a FEST-FDR, colând o serie de spectacole ale teatrului, repaginate în aer liber, cu selecţia naţională de spectacole a festivalului pe noua scenă de teatru în aer liber creată de Teatrul Naţional în acest scop. În această formulă, FEST-FDR va transforma Naţionalul din Timişoara în epicentrul teatrului românesc, cu respectarea normelor de siguranţă şi protecţie antipandemică şi va construi o scenă în aer liber, în Parcul Civic, în jurul Sălii 2 a TNTm”, se arată în comunicatul de presă.

„Totodată, FEST-FDR, astfel contextualizat, va reprezenta o necesară gură de oxigen atât pentru iubitorii de teatru, cât și pentru artiști, sufocați cu toții de o realitate profund constrângătoare și, ca atare, FEST-FDR va relansa afectiv, intelectual și emoțional spiritul individului ca parte a comunității”, ne mai spun cei de la TNTm.

Primele spectacole la Festivalul Dramaturgiei Româneşti vor fi pe 1 şi 2 septembrie, de la ora 20,00 – “Aeroport” de Ştefan Caraman, regia artistică Ion-Ardeal Ieremia; pe 5 şi 6 septembrie urmează “M-am hotărât să devin prost” după Martin Page, regia artistică Antonella Cornici, iar pe 8 şi 9 septembrie, “Cloaca” de Maria Goos, regia artistică Mihaela Lichiardopol.

Bilete se pot achiziționa online pe tntimisoara.com. Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic) se vor redeschide începând de vineri, 21.08.2020, având orarul de funcționare între orele 11 și 19, de marți până duminică.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *