Actorul Emil Boroghină va fi decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer de către președintele României, Klaus Iohannis. Șeful Statului a semnat decretul de decorare pe 30 iulie.

Cunoscut dreptul unul dintre cei mai importanți actori români, dar și unul dintre cei mai mari recitatori ai lui Eminescu, Emil Boroghină s-a născut pe 23 ianuarie 1940, în Corabia. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1963. Între 1963 şi 1988, a fost actor al Teatrului Naţional Craiova, apoi manager general (1988-2000). Îndrăgostit de opera marelui Will, este fondator (din 1994) şi director al Festivalului Internaţional Shakespeare, preşedinte al Fundaţiei Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova şi membru al Senatului UNITER.

„În semn de înaltă apreciere pentru dăruirea, talentul și profesionalismul închinate, timp de mai multe decenii, Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, precum și pentru activitatea de aprofundare și promovare a operei lui William Shakespeare, impunându-se la nivel internațional drept un reper al cercetării în domeniul teatrului, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer maestrului Boroghină Emilian Elizian”, se arată într-un comunicat al președinției.

Activitatea sa intensă a atins excelența și a fost recunoscută și premiată atât în țară, cât și în străinătate. Printre distincțiile primite de-a lungul vremii, amintim: Premiul pentru directorat, acordat de Uniunea Teatrală din România (1991), Premiul pentru cel mai bun director al anului, acordat de Secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1993), Premiul pentru cea mai importantă personalitate a teatrului românesc, acordat de Fundaţia pentru Teatru şi Film (1995), Premiul pentru cel mai bun manager de teatru, acordat de British Council şi Uniunea Teatrală din România (1997), Premiul de excelenţă, acordat de secţia română a A.I,C.T. (2000), Premiul Naţional „Marin Sorescu”, acordat de Academia Română (2002), Premiul de Excelenţă acordat de Uniunea Teatrală din România pentru ediţia din anul 2006 a Festivalului Shakespeare, Premiul de excelenţă acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (2008), Premiul pentru întreaga activitate în sprijinul şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice acordat de British Council la Gala Premiilor UNITER pentru anul 2011, Decorat cu Ordinul „Serviciu credincios” în grad de Cavaler, de către Preşedintele României, Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova (1999) şi oraşului Corabia (2006).

Alături de cunoscutul dramaturg și regizor Robert Lepage, la Festivalul Național de Teatru 2017       FOTO: Florin Ghioca

Pe 22 Martie 2017 primește Titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica, Teatru și Arte Plastice de la Chișinău, iar pe 26 aprilie 2018 – Titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova. În iulie 2020, Emil Boroghină este decorat de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer.

Despre momentul în care și-a decis viitoarea carieră în lumea scenei și a artei teatrale, maestrul Boroghină declara în cadrul unui interviu că principalul „vinovat” este actorul Radu Beligan.

„În clasa a X-a, am ascultat la „Teatru la microfon” o piesă care a devenit capitală pentru mine, este vorba despre „Steaua fără nume” a lui Mihail Sebastian. În rolul principal, Miroiu, era distribuit maestrul Beligan. M-a emoţionat atât de mult, încât, a doua zi, m-am dus la Biblioteca orăşenească din Corabia şi am cerut teatrul lui Mihail Sebastian. Am învăţat piesa pe dinafară; visam eu, îmi plăcea teatrul, dar nu îndrăzneam să gândesc la treaba asta…”, își amintește Emil Boroghină.

Prima întâlnire cu idolul său a fost una pe cât de spontană, pe atât de emoționantă: „Stând în jurul prânzului la intrarea actorilor de la Teatrul Naţional, să-i văd cum ies după repetiţie, Victor Eftimiu, dramaturgul şi poetul, a venit direct la mine: „Ce-i cu dumneata? Te-am văzut şi ieri aici! Tot aşa, mâncai dintr-un colţ de pâine neagră!…” Ştiam cine este şi i-am spus: „Domnule Eftimiu, eu iubesc teatrul, şi Teatrul Naţional, şi actorii şi visez să devin actor…” I-am povestit istoria cu domnul Beligan. „Ştii ce? Hai cu mine!” M-a luat de mână, m-a dus în teatru şi m-a prezentat domnului Beligan. Nu mai ştiam să vorbesc! Eram paralizat. Domnul Beligan, fiind pedagog şi psiholog, m-a luat şi m-a dus în biblioteca teatrului, a stat de vorbă cu mine, m-a luat sub aripa dânsului şi … nu m-a lăsat nici acum!”, își amintea actorul în urmă cu mai mulți ani.

„Este o legătură foarte strânsă între noi, îi datorez maestrului Beligan pasiunea mea pentru teatru; iar faptul că, dacă am reuşit ceva în viaţă, i se datorează şi dânsului, pentru că am avut întotdeauna un model, un pisc spre care priveam, cu conştiinţa că nu voi ajunge niciodată acolo unde este el!”, a mai precizat Emil Boroghină, acum decorat de președintele României.

CITEȘTE ȘI:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *