concert alexandru tomescu

Sâmbătă, 11 iulie, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului /FORM Your Days, violonistul Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu „Anotimpurile” lui Vivaldi, fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania”. Concertul ar fi trebuit să se desfășoare pe 4 iulie, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile acesta a fost amânat cu o săptămână.

Concertul este organizat de grupul /FORM cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi face parte din seria de evenimente /FORM your Days, evenimente care îmbină muzica şi arta într-un spectacol live.

“Într-o perioadă în care publicul clujean resimte nevoia de muzică şi artă, Alexandru Tomescu vine în faţa noastră pentru a le îmbina live pe acestea două. El vine împreună cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de Patrimoniu Naţional, categoria Tezaur, una dintre ultimele 10 existente în lume. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, şi este considerată a fi unul dintre cele mai bine conservate instrumente Stradivarius”, se mai arată în comunicat.

De la debutul său din 1985, violonistul Alexandru Tomescu a urcat pe cele mai faimoase scene pentru muzica de cameră din lume și deopotrivă a coborât cu faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 printre oamenii de rând în cele mai neobișnuite locuri, de la stații de metrou și până în mijlocul pădurii, într-un efort inedit de educare a publicului român nu doar în ceea ce privește muzica, ci și a unor proiecte umanitare, sociale sau de salvare a patrimoniului cultural român.

Cu o carieră națională deja consolidată și cu o expunere internațională în plină ascensiune, Alexandru Tomescu cântă din 2007 pe vioara care i-a aparținut lui Ion Voicu. A realizat, câțiva ani la rând, Turneul Stradivarius, concertând în zeci de localităţi, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească și care i-au conturat reputația de a fi, astăzi, unul dintre cei mai bine cotați violoniști români.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *