Pentru a veni în sprijinul școlilor, mai ales a celor din medii defavorizate, Regina Maria a lansat „Safe Classroom”, un program național dedicat școlilor de stat și aliniat la măsurile prevăzute de protocolul de testare antigen în unitățile de învățământ, prin care oferă gratuit teste antigen pentru screening COVID-19.

Cele mai recente date arată că numărul de infectări în rândul elevilor și preșcolarilor a crescut în medie cu 22 cazuri pe zi, iar în rândul personalului didactic s-a înregistrat o creștere de aproximativ 40 de cazuri pe zi. Ca urmare a cazurilor confirmate, peste 200 de clase și grupe care își desfășurau activitatea față în față au fost suspendate în perioada 8-15 martie.

Programul lansat de Rețeaua de Sănătate Regina Maria se adresează tuturor școlilor de stat din România, indiferent de oraș, fiind pregătiți pentru livrare și în zone vulnerabile sau izolate. În urma înscrierii pe site-ul Regina Maria, în secțiunea Safe Classroom, fiecare școală va primi până la 5 pachete care conțin câte 25 de teste rapide antigen pentru screening COVID-19. Testele puse la dispoziție îndeplinesc toate cerințele prevăzute la punctul 10 din Ordinul MS 1819/2020 și vor fi însoțite de instrucțiuni clare de utilizare.

„Unitățile de învățământ ar trebui să fie unele dintre cele mai sigure locuri dintr-o comunitate unde, pe lângă aspectele evident educaționale, se pun și bazele unui comportament social. Prin programul Safe Classroom, ne dorim să încurajăm școlile să reia ritmul normal al predării. Suntem pregătiți să susținem prin această investiție reziliența sistemului de învățământ, să contribuim la continuitatea actului educațional și, pe termen lung, să contribuim la un viitor mai previzibil pentru noi toți”, a declarat Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Testarea cu teste antigen rapide este recomandată în următoarele cazuri:

  • Elevilor simptomatici a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;
  • Colegilor cazurilor confirmate din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz;
  • Cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și contacților persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel puțin 15 minute).

Rezultatele testelor rapide vor fi disponibile la 15 minute după prelucrare, au un grad de sensibilitate de 96,52%, iar gradul de specificitate este de 99,68%. Testele puse la dispoziție de către Regina Maria sunt însoțite de o serie de indicații cu privire la modul corect de recoltare a exsudatului nazal, a prelucrării și interpretării testelor.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *