primele doze de vaccin

Primele doze de vaccin contra COVID-19 ajung în ţară între Crăciun şi Revelion, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

El a precizat că este vorba întâi de o tranşă simbolică de 10.000 de doze, care va fi orientată către medicii din secţiile de boli infecţioase. În primele trei luni vor avea prioritate la vaccinare cadrele medicale, persoanele instituţionalizate şi din grupele de risc, dar şi cei care asigură funcţionarea societăţii, iar imunizarea populaţiei generale ar urma să înceapă în primăvară.

Vor fi aproximativ 900 de centre de vaccinare fixe și mai multe caravane mobile. „Depozitul central va fi la Institutul Cantacuzino, iar în ţară sunt şase centre regionale”, a declarat Nelu Tătaru.

„S-a ales varianta, să spunem, unor centre de vaccinare mai mari, cum ar fi Bucureştiul, ne gândim la Romexpo sau ne gândim la Arena Naţională. Preconizăm ca la un centru mare cum este Arena Naţională să fie în jur de 50 de cabinete de vaccinare, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenţi medicali care vor face acel vaccin, având zone de aşteptare. Când se dă acel chestionar, se obţine un consimţământ informat, medicul verifică bolile concomitente, verifică o stare alergică, iar apoi o altă zonă, post-vaccinare, în care cel venit la vaccin va rămâne 15 minute, pentru a putea fi observat şi evaluat” a declarat ministrul interimar al Sănătății.

Primele doze de vaccin vor fi aduse în țară cu un avion militar pus la dispoziție de MApN.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *