Actorii TNB spun poveștile tablourilor împușcate la Revoluția din 1989 și restaurate ulterior, în cadrul proiectului multimedia „Revoluția tablourilor”.

Cu acest prilej, au fost lansate public 11 clipuri video prin care actorii TNB vorbesc despre tot atâtea picturi ce au fost puternic avariate în timpul acelor zile. Proiectul este inspirat de o expoziție temporară dedicată restaurării picturilor împușcate, și a fost realizat de fotograful Teatrului Național din București, Florin Ghioca.

Împușcate frontal, în rafale, picturile au urmat un lung și amplu proces de restaurare, prin care au fost supuse unor serii de acțiuni de salvare, de recompunere si refacere, grație eforturilor restauratorilor muzeului. Interesant pentru specialiști a fost nu doar procesul în sine de restaurare, cât acela de a conștientiza „traumele” la care au fost supuse aceste lucrări și de a vedea urmele adânci lăsate în destinele lucrărilor.

„Este un proiect special, care nu reprezintă numai o fascinantă lecție de istorie spusă cu măiestrie de actorii Teatrului Național din București, ci și un moment dedicat celor 31 de ani de la Revoluția din 1989, pe care suntem datori să nu o uităm. Rănile suferite de aceste tablouri sunt rănile acestui popor și ale culturii românești în general. Restauratorii le-au redat circuitului expozițional prin munca lor. Iar noi, ca oameni de cultură trebuie să le prezentăm publicului prin intermediul vocilor atât de speciale ale actorilor”, a precizat autorul acestui proiect, fotograful TNB Florin Ghioca.

Proiectul „REVOLUȚIA TABLOURILOR”

Actorii TNB spun poveștile lucrărilor împușcate în decembrie 1989 prezintă cazul fericit al unor picturi salvate și repuse în circuitul expozițional. Actorii Teatrului Național I.L. Caragiale din București se transpun și devin vocile acestor tablouri. Prin glasurile lor, proiectul atrage atenția asupra efectelor acțiunilor de atunci, imprimate printre straturile de culoare. Aflați chiar față-n față cu picturile restaurate, actorii povestesc, simt și transmit încărcătura pieselor de artă. Rememorarea tragicelor evenimente de acum 30 de ani, reanalizarea fiecărei lucrări în parte și chiar simpla vizionare a stadiilor înainte și după restaurare, transformă proiectul de față într-un adevărat manifest istoric, făcând apel la conștiință.

Lari Giorgescu și Autoportretul lui Ioan Andreescu

Clipurile video sunt puse la dispoziția publicului prin platformele de comunicare ale instituțiilor partenere, respectiv conturile de YouTube și paginile de Facebook, în încercarea de a face cât mai accesibile publicului larg aceste unice povești.

Seria de clipuri va începe cu lucrările semnate de Ioan Andreescu (1850 – 1882). Puteți afla poveștile celor patru lucrări împușcate și restaurate, prin participarea actorilor Ileana Olteanu, Lari Giorgescu, Alexandru Potocean și Mircea Rusu.

Proiectul „Revoluția Tablourilor” este realizat cu participarea actorilor: Emilia Popescu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Ion Caramitru, Mircea Rusu, Alexandru Potocean, Lari Giorgescu, Richard Bovnoczki și Daniel Badale.

Clipurile de prezentare sunt completate și de o expoziție dedicată, amenajată pe gardul MNAR din Calea Victoriei. Trecătorii pot vedea până la sfârșitul lunii ianuarie cele 11 tablouri, alături de cei 11 actori și pot accesa clipurile video prin intermediul codurilor QR ce însoțesc fotografiile expuse. Proiectul este realizat cu sprijinul Banca Transilvania, iar partener este Asociația Centrul de Explorare Vizuală.

Fotograful TNB, Florin Ghioca și actrița Ileana Olteanu
Fotograful TNB, Florin Ghioca și actrița Ileana Olteanu

Cei care nu au drum pe Calea Victoriei găsesc filmele realizate cu actorii teatrului pe pagina de YouTube a instituției.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *