Personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19 vor primi stimulent de risc.

De același stimulent vor beneficia și personalul din asistența medicală comunitară implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. Guvernul a aprobat în ședința de guvern de miercuri, la propunerea Ministerului Sănătății, o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă.

Această ordonanță prevede ca pentru personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie „care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19”, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate, acordarea stimulentului de risc să se realizeze din veniturile cabinetului medical, prin transferuri din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (medicii de familie sau specialiștii nu sunt salariați, ci reprezentanții propriilor cabinete medicale, iar veniturile decontate de case sunt veniturile cabinetului medical).

Totodată, documentul reglementează expres faptul că stimulentul de risc se acordă pentru perioadele în care a fost instituită starea de urgență, respectiv: un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 16 martie 2020 – 14 aprilie 2020 și un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 15 aprilie 2020 – 14 mai 2020.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *