cartea pe roţi

Editura Humanitas a lansat, ieri, “Cartea pe roţi”, prima librărie mobilă din România, sub forma unei autorulote cu rafturi pline de cărţi de la cele mai importante edituri.

Prima oprire a fost în comuna Scrioaștea, judeţul Teleorman, la Asociația „Cu cărțile pe uliță“, pentru a ajuta cu donații poate cel mai ambițios proiect educațional din România, realizat de Relu Voicu.

Până în decembrie, „Cartea pe roți“ va ajunge și în alte câteva zeci de localități din toată țara, prilej cu care se vor face și donații în cărți către biblioteca locală sau școlară din localitatea-gazdă.

Mai multe detalii se găsesc pe pagina de Facebook „Librăria Humanitas Cartea pe roți“. Aici se pot afla informații despre destinațiile librăriei mobile.

„Cartea pe roți“, prima librărie mobilă din lanțul Humanitas, este soluția la care ne gândim de câțiva ani pentru a reface legătura specială pe care oamenii o au cu librăriile, mai cu seamă în localitățile, nu puține, rămase fără librării. Am pus de câteva ori pe hârtie planul, am căutat parteneri ai proiectului, ne-am oprit. Anul acesta însă am hotărât că nu mai e timp de încă o amânare. Odată ce am spus #continuăm, trebuie să mergem mai departe: #continuămpe4roți”, au precizat reprezentanţii editurii Humanitas.

Dar pentru că nicio faptă bună nu trebuie “să rămână nepedepsită”, nici nu a pornit autorulota la drum bine, că a şi întâmpinat primele piedici.

Primăria municipiului Urziceni, judeţul Ialomita a refuzat să permită amplasarea rulotei Humanitas timp de şase ore în faţa unui liceu, motivându-şi refuzul prin existenţa în oraş a unor librării şi biblioteci!

“Urmare a adresei dvs. in care solicitati ampasarea unei rulote pentru comert ambulant de carte, va comunicam ca pe raza localitatii noastre functineaza librarii. De asemenea, in localitate funtioneaza o biblioteca municipala iar scolile si liceele au biblioteci proprii”, se arată în răspunsul halucinant şi plin de greşeli al Primăriei Urziceni, semnat chiar de edilul Constantin Sava.

Scriitorul Radu Paraschivescu a comentat prompt acest episod: “Nu e clar dacă librăriile şi bibliotecile din Urziceni funcţinează sau funţionează. Rămâne să se pronunţe cei competenţi.

Refuzul primarului Constantin Sava, exprimat personal sau cu ajutorul vreunui angajat, seamănă însă cu gluma de pe vremuri: E ziua lui Mitică. M-am gândit să-i duc o carte. Pai de ce? Mai are una. Şi ne mai mirăm că avem un procent atât de mare de analfabeţi funcţional”, a scris Paraschivescu pe pagina sa de Facebook.

CITEŞTE ŞI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *