Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunță un pachet în valoare de 1,16 miliarde de euro, fonduri europene injectate de urgență în sistemul medical românesc pentru a contribui la măsurile socio-economice luate de Guvern în această perioadă, în urma măsurilor imediate și realocărilor obținute în urma negocierilor cu Comisia Europeană.

Măsurile au fost adoptate în ședința de Guvern de astăzi și prevăd:

  • Câte 500 de euro (2.500 lei) pentru sporul de risc alocat fiecărui medic implicat în lupta împotriva virusului. De această sumă va beneficia și personalul medico-sanitar, inclusiv cel auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19. Pentru aceste sume nu vor fi plătite contribuții de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate. Fondurile alocate pentru plata stimulentelor de risc sunt de aproximativ 100 de milioane de euro.
  • 30 de milioane de euro alocați persoanelor aflate în carantină, inclusiv familiile medicilor aflați în prima linie. Măsura are în vedere implicarea concretă a peste 1.000 de asistenți sociali care să acopere nevoile unui număr de minim 100.000 de persoane carantinate.
  • 350 de milioane de euro pentru cumpărarea de echipamente medicale (ventilatoare, injectomate, teste COVID-19 etc.) și echipamente de protecție (măști, mănuși, combinezoane etc.), cu posibilitatea de a crește alocarea până la 500 de milioane.

Continuarea articolului, pe revistabiz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *