Prima ediţie a Festivalului Internaţional “Matei Vişniec” se va desfăşura online, în perioada 21 – 27 martie, marcând, prin prima şi ultima zi de festival, două date importante în calendarul cultural – Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Mondială a Teatrului.

Astfel, în fiecare zi, începând cu ora 11,00, în cadrul Festivalului Matei Vișniec vor fi postate – pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR şi pe platforma culturaindirect.ro – o serie de lecturi din creaţiile proprii ale poeţilor invitaţi, care locuiesc în ţară sau în străinătate: Anca Mizumschi (Arizona, S.U.A.), Irina Nechit (Republica Moldova), Florin Iaru, Carmen Veronica Steiciuc, Vlad Berariu, Teodor Dună, Andrei Codrescu (Brooklyn, S.U.A.).

“Piese de teatru, montate de regizori din România, Franţa, Italia, Spania, Brazilia şi Uruguay, performance-urile “Decomposed Theatre”, concepute de opt regizori din cadrul Trupei de Teatru Trap Door, coordonate de regizoarea americană Beata Pilch, lecturi de tip “maquette” ale actorilor trupei de teatru L’Echoscene din Franţa, spectacolul de marionete semnat de Eric Deniaud, precum şi adaptarea cinematografică “Dinţii”, în regia lui Rareş H. Stoica, vor fi postate în regim live pe pagina de Facebook a MNLR, alături de conferinţele susţinute de George Banu, teatrolog, eseist şi profesor emerit la Sorbonne Nouvelle – Paris”, precizează MNLR.

Duminică, Teatrul Naţional Radiofonic va lansa, pe site-ul eteatru.ro, colecţia Matei Vişniec, o bogată arhivă de spectacole radiofonice realizate după piesele sale de teatru.

Matei Vișniec s-a născut în 1956 la Rădăuţi, judeţul Suceava. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista Luceafărul în 1972, şi apoi în volum în 1980, la Editura Albatros, cu culegerea de poeme „La noapte va ninge”. A studiat filozofia la Bucureşti, a devenit membru fondator al Cenaclului de luni, s-a remarcat ca dramaturg chiar şi când piesele îi erau interzise. A crezut în rezistenţa culturală, în forţa cuvântului, în capacitatea literaturii de a capta mai bine decât orice altă disciplină contradicţiile ființei umane şi ale lumii în care trăim. În 1987 a plecat în Franţa unde iniţial a fost exilat politic. De atunci numele său s-a aflat pe afişe în peste 40 de ţări. Din 1990 lucrează ca jurnalist la Paris, la RFI.

La Suceava există, din 2016, o instituţie numită Teatrul Municipal „Matei Vişniec“, precum şi un acest Festival internaţional de teatru, în organizarea căruia autorul bucovinean este implicat.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *