rt-pcr

MedLife oferă teste RT-PCR, IgG, precum și screening-uri gratuie pentru donatorii de plasmă, adică pacienții vindecați de COVID-19 din toată țara. Aceștia vor beneficia, înainte de donare, de un test RT-PCR pentru confirmarea vindecării, în cazul în care nu au un asemenea test recent, și de un test IgG, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr teste RT-PCR pozitive.

De asemenea, donatorii vor beneficia în mod gratuit, după donare, de două screening-uri medicale complete pentru evaluarea în dinamică a stării de sănătate. Acestea includ o serie de investigații clinice și paraclinice care îi vor ajuta să își monitorizeze starea de sănătate după perioada de convalescență.

Donarea plasmei din sânge este un proces sigur care a fost folosit de mai bine de o sută de ani pentru a ajuta la salvarea de vieți. Mii de oameni donează în siguranță și fără durere în fiecare zi. Donarea plasmei se realizează într-un mediu controlat și reglementat, de către personal instruit, folosind materiale sterile, de unică folosință. Întrucât conține anticorpi (molecule care au învățat să recunoască și să combată un agent patogen), plasma donată de pacienții COVID-19 care s-au vindecat poate ajuta bolnavii aflați în faza acută să lupte mai bine cu boala.

Plasma este, astfel, transfuzată unui pacient care se luptă cu infecția sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană).

Pentru recoltarea plasmei, pot fi folosite două metode:

Cu ajutorul unui aparat special de Plasmafereză care permite obținerea unor cantități mari de plasmă fără anemierea donatorului, întrucât ceilalți constituenți celulari sanguini sunt reinjectați donatorului. Procedura se desfășoară sub supravegherea medicului specialist ; durata medie a unei astfel de proceduri este 50-60 minute. De asemenea, prin donarea clasică de sânge – însă în acest caz, plasma este separată ulterior.

„Ne dorim ca și alte instituții și persoane publice să se alăture acestui demers, pentru a-l face cunoscut și a crește cât mai mult numărul celor care donează plasmă. Împreună avem puterea de a contribui la încetinirea evoluției cazurilor grave și de a salva alte vieți,” declară Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Grup.

Din cei peste 33.000 de români care s-au vindecat până acum de infecția cu noul coronavirus, doar 490 au donat plasmă, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatorii vindecați de COVID-19, conform datelor Ministerului Sănătății.

CITEȘTE ȘI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *