Voicu Rădescu, directorul executiv al Teatrului Luni şi al Green Hours jazz-cafe, urmează să primească titlul de Cetăţean de onoare al Capitalei, conform unui proiect care va fi supus votului în şedinţa din 30 martie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, menționează Agerpres.
Potrivit proiectului, iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, titlul este conferit pentru contribuţia la dezvoltarea şi promovarea culturii din Bucureşti.
„Voicu Rădescu este o conştiinţă. A fost în stradă în 21 decembrie 1989 şi nu a făcut niciodată paradă de asta. A fost implicat în toate cauzele civice postdecembriste, de la Ştrandul Tineretului la Roşia Montană, de la locuinţe sociale pentru persoane evacuate până la Berzei, Buzeşti şi Hala Matache şi toate celelalte. Mai mult decât atât, a reuşit. A reuşit să creeze un teatru independent şi să dea astfel posibilitatea multor tineri de perspectivă, atunci, să ajungă azi nume de referinţă în cultura noastră. A reuşit să iniţieze şi să menţină un spaţiu şi un festival de jazz care a adus la Bucureşti nume mare ale jazz-ului mondial. A reuşit să ducă actul de cultură la un public care nu mai avusese expunere la cultură şi să aducă în faţa publicului ‘cult’ problematica unei categorii sociale care nu mai fusese expusă. Municipalitatea va intra într-un parteneriat solid cu locuri culturale simbolice şi importante pentru cultura oraşului, cum sunt Green Hours şi Teatrul de Luni, pentru a asigura permanentizarea acestora”, se arată în referatul de aprobare.
Potrivit raportului de specialitate, Maia Morgenstern, Coca Bloss, Constantin Cojocaru, Alexandru Dabija, Mihaela Rădescu, Dorina Crişan Rusu sunt doar câţiva dintre oamenii de cultură care au dat viaţă personajelor într-un “spaţiu nonconformist, personal şi învăluit în lumina” teatrului Green Hours, fondat de Voicu Rădescu.
Există importante premii cîştigate de către „artiştii Green Hours” şi de către clubul-teatru însuşi, printre care:
1999: Marele Premiu pentru „AZI MĂ…UBU” după Jarry precum şi Premiul Special de Interpretare (Coca Bloos) la Festivalul HUMORROR.
2001 şi 2002: Premiul GALEI Tânărului Actor – secţiunea Grup pentru „Zi că-i bine” de Wil Calhoun, regia Florin Piersic jr. şi „DEŞEURI” (după Teatru Descompus de Vişniec), regia Ana Mărgineanu.
2003: Premiul pentru Creaţie în Teatrul Independent – acordat de Ministerul Culturii.
2004: Project Fringe AWARD – la ESB Dublin Fringe Festival, pentru spectacolele „Aici Nu Se Simte” şi „Oase Pentru Otto”, de Lia Bugnar, regizate de Alexandru Dabija, respectiv de Lia Bugnar (prezentate în limba engleză)
2004: Titlul de Cel Mai Important Eveniment Teatral Independent al Anului 2004, acordat – pentru programul „Teatru de Consum” – de către CIAC şi Fundaţia TOACA
2005: Premiul Emisiunea Anului 2004, decernat de Radio Bucureşti pentru „Ascultă cu Voicu”
2005: Premiul de Excelenţă pe anul 2004, acordat de Senatul UNITER la Gala Premiilor UNITER
2006: BEST PLAY – Relationship Drama, acordat la LONDON FRINGE REPORT AWARDS producţiei Teatrului LUNI, „The Sunshine Play” de Peca Ştefan – participantă în 2005 la Dublin Fringe Festival
2011: Fringe NYC – Overall Excellence Award in Video Design: Cinty Ionescu
„Teatrul Luni de la Green Hours a fost pentru Florin Piersic Jr, Andreea Bibiri, Şerban Pavlu, Geanina Cărbunariu, Radu Apostol, Dorina Chiriac, Andreea Vălean, Peca Ştefan, Ana Mărgineanu, Ada Milea, Tudor Aron Istodor, Ana Ularu, Dragoş Bucur, Radu lacoban, llinca Manolache şi mulţi alţii o rampă de lansare, pentru mulţi chiar prima scenă profesionistă care le-a oferit şansa de a apărea în faţa spectatorilor”, mai menţionează sursa citată.
CITEȘTE ȘI: