Pe Mihai Melinescu îl cunoașteți ca jurnalist – fost corespondent la Washington pentru TVR, prezentator al Telejurnalului matinal, prezentator de breaking news, ziarist de știri externe și nu în ultimul rând ca muzician. În perioada aceasta însă, el a preferat ca în timpul liber să fie alături de cei izolați la domiciliu, alăturându-se voluntar campaniei „Cumpărături la ușa ta”.

Mai precis, atunci când timpul îi permite, Mihai se pune la dispoziția celor care nu pot să iasă din case pentru a-și face cumpărăturile, fie pentru că sunt nedeplasabili, au o vârstă considerabilă și un risc mai mare la îmbolnăvirea de Covid-19, fie vor să se protejeze și apelează la voluntarii care le aduc cele necesare în fața ușii, având grijă, la rândul lor, să nu le pericliteze acestora sănătatea, purtând mănuși de protecție și măști medicale.

„Voluntariat voiam demult să fac. Am prieteni care sunt implicați în tot felul de asemenea proiecte de ani de zile. Mereu i-am admirat. Grija față de comunitate mi se pare un lucru de care avem mare, mare nevoie cu toții – de la copii la adulți. Și ține de educație – dar nu neapărat de educația de la școală, știi? De acel gen de educație pe care pur și simplu ni-l facem unul altuia. Chiar vorbeam zilele trecute cu cineva – mai ții minte „munca patriotică” de pe vremea lui Ceaușescu? Era „la impuse” – așa s-a compromis ideea de lucru al nostru în folosul… nostru al tuturor. Care de fapt nu trebuie să țină de doctrină, ci de firesc, de normalitate, de un mod de viață în comunitate care e de când lumea și pământul. Așa cum au fost compromise atât de multe idei bune – adu-ți aminte cum trebuia să ducem la școală sticle și borcane, maculatură, ba chiar și castane. Ideea excelentă a reciclării (deci până la urmă tot o acțiune în folosul comunității), complet pervertită. Ei, revenind, asta cred că s-a întâmplat și cu voluntariatul. Cumva noi românii am fost până de curând complet dezinteresați de asta și din cauză de „nu mai vrem dom’ne, dada știm noi cum e asta cu voluntariatul”. Dar uite că până la urmă, ușor-ușor, se fac și la noi lucruri. Știi cum? Începe cu lucrurile mărunte – ieși în fața blocului să dai zăpada. Și nu așa de mântuială, să lași un metru în stânga și-n dreapta limitelor, lasă că fac ăia de alături; nu, dimpotrivă, dai tu puțin și la ei. Că… na, așa e bine, așa e omenește, așa e cu bun-simț”, povestește Mihai Melinescu pentru vestibune.com.

De ce a ajuns acum să ajute în campania „Cumpărături la ușa ta”? Explică tot jurnalistul TVR, care are în urmă multă experiență în lucrul cu oamenii:

La TVR

„Pentru că toată izolarea din perioada asta înseamnă și telemuncă, dar și puțin timp de introspecție. Citeam undeva că acum că nu mai e gălăgie afară, apucăm să auzim gălăgia dinăuntrul nostru. Și dacă avem bunăvoință, putem să o mai liniștim. Uite, așa și la mine. A venit momentul. Și pentru că multe proiecte au căzut din păcate, am găsit loc să fac așa ceva, când e nevoie”, precizează Mihai Melinescu.

Educația sa este una aleasă, dacă stăm să ne gândim că tatăl lui este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români de televiziune, Nicolae Melinescu (foto jos), de asemenea un reputat corespondent de presă și expert în evenimente externe pentru postul public de televiziune.

Cum se întâmplă munca de voluntar-cumpărător la ușile oamenilor? Poate mai complicat decât ne-am fi imaginat.

„E foarte multă organizare în spatele unor sacoșe aduse la ușă. E o echipă întreagă de oameni (pe cuvânt că știu doar câțiva și până la urmă și despre asta e vorba, despre încredere) care s-au mobilizat exemplar. Unii cumpără, alții primesc comenzile, sunt alocate echipelor prin rotație și tot așa. Livrarea în sine e un întreg procedeu, chiar nu mi-am imaginat că e atât de multă grijă pentru igienă și siguranță. Uite spre exemplu: sunt doi oameni în echipa de livrare, da? Bun. Plecăm de la depozit (toate pachetele sunt dezinfectate) cu măști și mânuși, plus dezinfectant la noi. Unul dintre membrii echipei, cel care duce efectiv pungile la ușa omului, nu trebuie să atingă nimic: colegul de echipă este cel care conduce mașina și efectiv îi deschide toate ușile. Banii – nu îi luăm niciodată direct: avem niște dosare din plastic, le deschidem, oamenii pun banii (îi rugăm mereu la telefon și insistăm să fie ficși) direct acolo. Și da, când ajungem înapoi se spală, la propriu: marele avantaj al bancnotelor din plastic”, adaugă Mihai Melinescu.

 

Alături de tatăl lui, Nicolae Melinescu

Pentru faptul că a ieșit din zona sa de confort, punându-se în slujba semenilor, pentru că este altruist și are grijă de cei care sunt în momente delicate în această perioadă, vestibune.com îl declară pe Mihai Melinescu – #EroulZilei

PE ACEEAȘI TEMĂ:

Actorul Mihai Călin este curier voluntar în campania „Cumpărături la ușa ta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *